söndag 9 oktober 2011

Svärmors fiskgryta med saffran & vitlöksmajonäs

Härlig fiskgryta som lyser upp i höstmörkret. Använd den fisk du gillar bäst, eller blanda!

4 port. 700 g fiskfiléer, 0,5 purjolök, 0,5 gul lök, 1 msk smör, 1 vitlöksklyfta, 1,5 tsk tomatpuré, 1,5 tsk salt, 1 tsk timjan, 1 tsk basilika, 2,5 dl torrt vitt vin, 1,5 st fiskbuljongtärning, 1,5 dl matlagningsgrädde, 1 dl créme fraiche, 2 dl vatten, 1 paket saffran, 300 g räkor med skal, 1 burk (150 g) musslor.

vitlöksmajonäs: 1 äggula, 1 tsk fransk senap, 2 dl olja, 1 tsk vinäger, 1 dl créme fraiche, 1,5 tsk tomatpuré, 0,5 krm kajenpeppar, 1,5 krm salt, 3-4 vitlöksklyftor.


























Tina fisken om den är fryst. Skala räkorna. Skölj och strimla purjolöken, skala och hacka gula löken. Smält smöret i en stor gryta och fräs löken ett par minuter. Pressa ner vitlök och blanda i tomatpuré, salt, timjan och basilika. Låt fräsa en kort stund. Tillsätt sedan vinet och buljongen och koka ett par minuter. Häll i grädde, créme fraiche, vatten och saffran och sjud i 15 minuter.
Skär fisken i mindre bitar (ca 5 cm), lägg dem i grytan och sjud ca 7 minuter tills fisken blivit fast. Tillsätt räkor och musslor och hetta upp snabbt.

Majonäs: Samtliga ingredienser ska vara rumsvarma. Rör ihop ägg och senap, vispa ner oljan droppvis till en början sedan i en stråle - hela tiden under kraftig omrörning. Tillsätt vinäger och créme fraichen. Rör ner tomatpuré, kajennpeppar och salt. Pressa vitlöken. Låt stå och mogna en stund innan servering.

Servera grytan med en klick vitlöksmajonäs och en varm baguette. Gärna i udda stora tékoppar. Mums!

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar