söndag 25 september 2011

Rostad pumpasoppa med myntaolja

Det börjar bli riktigt höstigt ute & vad passar inte bättre än en härligt varm och len soppa?
















1 kg matpumpa (butternut eller muscat), 8 scharlottenlökar, 6 vitlöksklyftor, 1/2 dl färsk timjan och/eller rosmariin, 3 msk olivolja, flingsalt, svartpeppar, 1 dl grädde, 2 dl vitt vin, 6 dl vatten, 3 msk kycklingfond, 1 dl färsk mynta, 1/2 dl olivolja, 2 krm salt, 1 dl pumpakärnor, parmesan.

Dela pumpan, skala och kärna ur den. Skär pumpan i mindre bitar och lägg på en långpanna tillsammans med lök och vitlök delad i mindre bitar samt örter, lite olivolja samt salt & peppar. Rosta i ugnen i ca 15 minuter på 225 grader tills pumpan är mjuk. Mixa myntablad med olivolja och lite salt till en myntaolja. Ta ut långpannan ur ugnen och häll allt i en rymlig kastrull, blanda i grädde, vin, vatten och fond och mixa soppan slät. Hetta upp soppan & smaka av med salt & peppar.

Serveras med rostade pumpakärnor, myntaolja och lite hyvlad parmesan.

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar