Jag slår ett slag för husmanskosten. Vällagad mat med kärlek efter säsongen.
Lycka är väl att kunna plocka sina egna lingon och kantareller medan maten står i ugnen.
Ljuvliga rena smaker tillsammans som får vem som helst att bli stum.
1 vitkålshuvud, 0,5 dl rundkornigt ris, 400 g blandfärs, 2 ägg, 1 dl mjölk, 1 dl grädde, 2 krm svartpeppar, 3 krm salt, Smör, Sirap
Skär ur roten på kålen och lägg i kokande vatten, låt bladen bli lite mjuka och plocka bort dem allt eftersom. Det behövs ca 8-10 stycken. Koka riset och låt det svalna. Blanda färs, ägg, mjölk, grädde och ris och krydda. Lägg en klick färs i ett vitkålsblad, vik in kanterna och rulla till en kåldolme.
Bryn ovansidan av dolmarna i stekpanna och lägg med skarven nedåt i en ugnsfast form. Ringla över lite sirap och grädda i ugnen ca 25 minuter på 225 grader. Ös då och då.
Servera med kokt potatis, rårörda lingon och en gräddsås. Gärna med några gula kantareller.
/A
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar