tisdag 16 augusti 2011

Kåldolmar


Jag slår ett slag för husmanskosten. Vällagad mat med kärlek efter säsongen.

Lycka är väl att kunna plocka sina egna lingon och kantareller medan maten står i ugnen.

Ljuvliga rena smaker tillsammans som får vem som helst att bli stum.


1 vitkålshuvud, 0,5 dl rundkornigt ris, 400 g blandfärs, 2 ägg, 1 dl mjölk, 1 dl grädde, 2 krm svartpeppar, 3 krm salt, Smör, Sirap


Skär ur roten på kålen och lägg i kokande vatten, låt bladen bli lite mjuka och plocka bort dem allt eftersom. Det behövs ca 8-10 stycken. Koka riset och låt det svalna. Blanda färs, ägg, mjölk, grädde och ris och krydda. Lägg en klick färs i ett vitkålsblad, vik in kanterna och rulla till en kåldolme.
Bryn ovansidan av dolmarna i stekpanna och lägg med skarven nedåt i en ugnsfast form. Ringla över lite sirap och grädda i ugnen ca 25 minuter på 225 grader. Ös då och då.

Servera med kokt potatis, rårörda lingon och en gräddsås. Gärna med några gula kantareller.

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar